TV2Nettavisen

Norske spisser - hvor er dere?

Av Svein Mathisen - 05.mai.2006 @ 11:30:37
Mifsud, Nannskog, Friend, Winters, Garba, Konate, Ornelas, West, Gunnarson, Ademolu, Talebinejad, Tegström, Ringberg, Macallister, Koren. Listen er lenger. Offensive utlendinger i tippeligaen!
Toppscorer: Tegström 5. Deretter: Nannskog 4 og Koren 4. Så på delt fjerdeplass de beste norske: Espen Hoff og Frode Johnsen. Delt fjerdeplass med Pasoja, Gunnarson og Winters.

Hvor er de norske klassespissene? Er du klar over at utlendinger har scoret mer enn halvparten av målene i Tippeligaen i 2006? 35 av 69 til nå? Norsk fotball har en jobb å gjøre: Vi må dyrke fram spisser! Spørsmålet er om norske trenere har kapasitet eller kunnskap til å trene unggutter til klassespisser. Er det for vanskelig? Er det for lett å kjøpe en utlending til å score 10 mål i tippeligaen framfor å utvikle en spiller selv?

I Brasil er leken, kreativiteten og ballbehandlingen viktigst i oppveksten. Ballen er en utfordring som skal mestres. Et redskap som du skal behandle som en kunstner. Det ser vi igjen på stjernene som tyter ut av brasiliansk fotball. Offensive stjerner som tør der nordmenn måler O2. Hallvar Thoresen har påpekt dette i årevis. Han var selv en av de få klassespissene vi har hatt i norsk fotball. Han vet hva som kreves. Og han kan brukes langt bedre i toppklubbene - for å inspirere klubbtrenere, for å lære klubbtrenere hvordan du utvikler spillere offensivt. Han har vært der selv og kan det. Hvor mange norske trenere kan jobben sitt på dette området?

I år sies det at norke lag trener mer enn noen gang. Vi ser bilder av spillere som sykler og løper. På feltet, på tredemølla. Norske midtbanespillere kan løpe herfra og til månen bare de får en banan eller to underveis. Men går gampetrening på bekostning av individuell trening med ball? I år har jeg sett mange kamper i Tippeligaen der spillere som trener ti økter i uka legger inn bak mål fra upressa posisjon ute på kanten. Det er da jeg spør meg hva de holder på med i treningsuka! Du MÅ trene ekstra med ball dersom du følger en normal norsk Tippeligaklubbs treningsuke. En snekker kan godt bli verdens sterkeste mann med vekt-pumping, men treffer han spikeren av den grunn?

Jeg tror det er norsk fotballs utfordring i tiden som kommer: Utvikle de talentene som finnes. Gi spillerne frihet. Gi spillerne selvtillit og kultur til å prøve seg fram. Ronaldinho, Adriano og Bebeto, Zidane og Zlatan har ikke løpt som mannen med ljåen for å komme dit de er. De har lekt og kjælt med ballen. De har brukt timer på å prøve på ting som IKKE står i boka. Jeg foreslår et norsk fotballakademi med angrepsspill og kreativitet som hovedfag. Rektor: Hallvar Thoresen.


Kommentarer:
Postet av: B-b-b-bjørn

Bra innlegg! Men Årst, Sæternæs og Helstad er potensielle toppscorere som ikke har fått helt til ennå.

Men var ikke lenge siden Hareide lette etter ny sentrale midtbanespillere. Og et halvt år etter kom Grindheim og Hæstad. Keeperplassen har også vært mye diskutert, nå har Jarstein og Larsen dukket opp.

Myklebust, Fredheim Holm og Braaten er alle mulige toppspisser

05.mai.2006 @ 12:05:50
Postet av: heandreb

herlig innlegg svein. At trenerne i tippeligaen tror hardere fysisk trening er løsningen på alt kan se ut til å være en litt for lettvint løsning. Utover i sesongen ser spillerne slitne og utmattet ut. tror overskudd kunne vært ett nøkkelord for spillerne

05.mai.2006 @ 12:27:36
Postet av: Kristoffer

Problemet er at gampefotballen begynner i ung alder. Det er her det er viktig å legge grunnlaget for teknisk utfoldelse. Gi de unge friheten til å leke med ball lenge. NFF burde legge forholdene til rette for at unge kunne bedrevet futsal. Der dyrkes det teknikk og utfoldelse, noe som brasilianerne har gjort i tiår allerede.

05.mai.2006 @ 12:45:49
Postet av: Christian

Jeg tror mye har å gjøre med det å kunne se de som har nese for mål. Og man må inspirere de som kanskje ikke er like gode til å fortsette. Jeg kan bare ta meg selv som et godt eksempel. Var en stund borte fra fotball og har vel aldri vært noen god teknisk spiller, men etter 3 år med regelmessig trening har jeg løftet meg bra teknisk, slå langt bedre pasninger og scorer mye mer mål. Og målen kommer oftere etter gode tekniske finter. Hadde et mål her om dagen hvor jeg fikk en pasning bakfra, tok ned ballen på brystet i det jeg vendte meg og dro til med venstre på hel volly rett i krysset. Dette kommer etter mye prøving og feiling. Det er jo så moro å få det til. Og med tanke på at jeg er 28 år og fortsatt utvikler meg bør dette også gjelde yngere spillere.

Jeg tror man skal leke mer med ballen som Matta sier. Dyrke de som leker med ballen og ved siden av lære de å lære seg å score mål. Og det vil ta tid.

MEN spillerne selv må ta ansvar. Se på Gamst som står igjen på treningsfeltet og øver på frispark. Egeninnsats må også settes høyt!

05.mai.2006 @ 13:17:12
Postet av: CJ

Bare litt om hvor fort Svein Mathisen endrer mening; i innlegget om Sandefjord nevnes det at Start og Brann nok blir å finne i midtsjiktet ved sesongslutt, i innlegget uka etter (om Robbie og Charlie) er Brann gullfavoritt....

05.mai.2006 @ 14:12:04
Postet av: Trond

Endelig nåken som har skjønt det. glimrende innlegg

05.mai.2006 @ 14:45:02
Postet av:

Foreslår at matta junior i start får slippe mer til. Han er en potensiell toppspiss som kan danke ut de to elendige utlendingene som e der no.

05.mai.2006 @ 15:10:25
Postet av: Bygers

Naa glemmer Matta helt de nosrke stjerne spissene som: Henke Larrson, Martin Dahlin, Thomas Brolin og Tom Sundby som jeg personlig er blandt de beste spissene Norge har aa by paa denne sesongen..

05.mai.2006 @ 15:58:18
Postet av: J

Dette er et genialt innlegg. Men jeg synes nordmenn heller burde se til Argentina der det trenes MYE teknikk og MYE kondisjon.
Jeg synes at Tuelo johannesen og Erik Mjelde ska få mye mer tillit i Sandefjord!

05.mai.2006 @ 19:07:25
Postet av: Feil...

Konate, Garba, Ornelas, West, Ademolu og Talebinejad? Disse kan i beste fall karakteriseres som stallfyll. Hva med Årst, Braaten, Helstad, Fredheim Holm, Iversen, Myklebust, L.I. Strand, Flo, Rushfeldt, Sæternes, F. Johnsen, Hoff? Og Koren er blitt en klassespiss. I neste innlegg er han vel tilbake som den eminente playmakeren igjen... Og de store stjernene trener ikke kondisjon. De leker seg med ballen, og blir fantastisk gode. Sier "eksperten". Ronaldinho løper faktisk til han ser mannen med ljåen før frokost, på stranda utenfor Barcelona. Bare for gøy? Neppe.
Og vi kan ikke forvente å dyrke frem like mange stjerner som f.eks Brasil. Det sier seg selv.
Om innlegget ble skrevet pga kontraktfestede detaljer i TV2 eller av egen fri vilje er det vel få som vet. Tynt og småpinlig ble det i allefall.

05.mai.2006 @ 22:40:57
Postet av: Buster

Et kjempegodt innlegg.Men jeg tror vi må begynne helt nede på aldersbestemt fotball hvist vi skal ha en mulighet til å produsere potesielle spisser.Galskap når en ser lag av 10/11 åringer spiller 4-5-1 osv.for ikke å tape fotballkamper.Det er tidkrevende å få frem gode spisser,og alle lag opp til senior skulle vært pålagt å spille 4-3-3 så har vi kanskje en mulighet til å dyrke frem enda flere sev om noen detter vekk på veien.

06.mai.2006 @ 18:58:04
Postet av: marius

slapp av svein Årst er på vei

06.mai.2006 @ 18:58:15
Postet av: Buster

Et kjempegodt innlegg.Men jeg tror vi må begynne helt nede på aldersbestemt fotball hvist vi skal ha en mulighet til å produsere potesielle spisser.Galskap når en ser lag av 10/11 åringer spiller 4-5-1 osv.for ikke å tape fotballkamper.Det er tidkrevende å få frem gode spisser,og alle lag opp til senior skulle vært pålagt å spille 4-3-3 så har vi kanskje en mulighet til å dyrke frem enda flere selv om noen detter vekk på veien.

06.mai.2006 @ 18:59:54
Postet av: Sogndal fø allti!

tippeliga klubbane burde lera tå sogndal....
dei har dyrka mange stjerner!!! døme: eirik bakke, a.ødegård, tore andre flo , frode grodås, jostein flo, stadheim, Håvard Flo(skårte føresten idag mot moss 1-0!!) fø å nemna nåkken!

Postet av: Eirik

Vi har Johnsen, Iversen, Helstad, Braathen i Rosenborg er toppspisser.

07.mai.2006 @ 20:14:04
URL: http://www.eirikbjerk.piczo.com
Postet av: Linn

Kremt...
Lurer på hvordan den statistikken hadde sett ut i Royal League, Bundesliga etc. Er noen gode utlendinger på alle lag i alle land, er det ikke?????

08.mai.2006 @ 12:21:50
Postet av: phreddan

Kunne ikke vært mer enig, stå på matta!

15.mai.2006 @ 12:43:26
Postet av: Lars

La Jesper få sjansen! Doffen og Strømstad fikk sjansen og tok den i 1 divisjon, og herjet påfølgende året i Eliteserien. Man kan jo ikke regne med at det vokser frem spisstalenter når plassene "deres" er besatt av innkjøpte korttidsløsninger uten norsk pass.

16.mai.2006 @ 12:24:28
URL: http://www.fotballblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=1228322
hitsimg