TV2Nettavisen

Har vi løpt fra ballen?

Av Svein Mathisen - 14.mai.2006 @ 17:47
Stor løpskapasitet og  gode på dødball. Det er det som kjennetegner et vinnerlag i Tippeligaen. Effektivt, men ærlig talt blir det ikke fort -  for kjedelig?

Jeg tenker på konkurransen fra en eller annen avis i gamle dager: Et bilde fra en fotballkamp, ballen er manipulert bort. Under bildet stod det: Hvor er ballen? Poenget var å sette et kryss der ballen var før bildet ble manipulert.


Hadde du hatt den konkurransen fra årets Tippeliga så hadde antakelig ballen vært ute til innkast – eller bak mål etter et innlegg.
            

Er det slik? Ikke helt, men nesten. Det sies nå at Tippeligaens spillere  aldri har vært bedre trent. Spillerne løper og løper. De fleste har ork til å løpe maraton. Men har de glemt det viktigste underveis? Har de glemt å ta med seg ballen?

Av og til ser det slik ut. Etter å ha fulgt Tippeligaen tett i år – tror jeg at vi har verdensrekord i pasninger over sidelinjen og innlegg bak mål. Jeg tror den fysiske treningen har gått ut over treningen med ball. Og jeg snakker da om kvalitetstrening med ball. Det er ikke kvalitetstrening med ball at du må ha med deg ballen når du trener kondisjon.

Nei, jeg snakker om terping av detaljer med ball. Dempinger etter harde pasninger, vendinger med ball i fart. Driblinger og avslutninger. Det er nitidig trening. Det er terping av små detaljer som du må kunne selv for å lære videre. Derfor må klubbene hente eksperthjelp her. Noen trenere kan denne delen av jobben, andre ikke. En grovsnekker har lite å lære en finsnekker. De fleste klubber henter eksperthjelp til styrke og kondisjonstrening. Spillerne får eksperthjelp til motivasjon. Psykologer forteller deg om å være best når det gjelder.

Men hva med teknikken? Hvem skal lære deg å behandle ballen? Jeg tror det er på tide å prioritere finsnekringen.


Charlie Miller er en spiller som har teknikk i beina. Han er den spilleren i ligaen som har har vist vei i år. Branns kontroversielle skotte har blant annet laget to av de fineste målene i årets serie. Brassesparket mot Fredrikstad og suseren mot Sandefjord i går. Mifsud viste også litt kunst før vinnermålet mot Vålerenga.

Jeg ser at trenere i Tippeligaen klager over for mange dødballer og altfor dårlig spill. Start spilte nylig en kamp med 67 innkast!. Som du betaler 200 kroner for å sitte å se på! Greit nok av trenerne  å klage på det. Men HVORFOR går ballen over linja hele tiden? Er banene for små? For dårlige? Har spillerne prioritert feil i treningsarbeidet? Det er flere svar til spørsmålet, et svar kan være: dårlig underlag:

Men et annet svar er er selvfølgelig: for dårlig teknikk!

Upresset - SKAL IKKE en tippeligaspiller som trener ti økter i uka - spille ballen over linja, eller legge innlegget bak mål.   

Lillestrøm, Brann og Odd er formlagene i Tippeligaen.  Rosenborg viser svakhetstegn. Start og Vålerengen er hektet av. Det er status så langt. Det har vært små  glimt av underholdende fotball. Finessene og de tekniske finurlighetene føler jeg blir sjeldnere. Spillerne løper og løper. Løpskapasitet er blitt viktigere enn ballbehandling. Vi må ganske enkelt være på feil spor.

Og for norsk fotball må det også være skremmende at den beste underholdningen kommer fra de importerte utenlandske stjernene. De norske spillerne har ikke levert så mange godsakene før 17. mai!

Storflor - gårsdagens unntak. For de fleste av oss er fotball underholdning. Vi går selvfølgelig på Stadion for å få fellesopplevelsen, for å heie på laget vårt. Men også for å se det uventede. Det spesielle. Vi ønsker å se den flotte scoringen, det briljante spillet. Storflor og Miller.


Dessverre ser vi som oftest tjue mann i en mølje rundt keeper. Hjørnespark eller langt innkast. Når det ene laget jubler og løper dansende mot sidelinjen – så er det antakelig mål. Vi jubler selvfølgelig med - hvis det er vårt lag som scorer. Mens vi venter på magien.


”Best uten ball” - er en norsk betegnelse på en fotballspiller som løper mye. Jeg har aldri hørt ”best uten spyd” om en spydkaster. Best uten ball er en selvmotsigelse for meg når det er snakk om fotball.


Dessuten var George Best med ball


Kommentarer:
Postet av: Alex

Halleluja!

14.mai.2006 @ 18:50
Postet av: MR

Matta da,

det der e jo et eldgammelt tema, som vi har hørt om i minst ti år no. Som ekspertkommentator burde du i det minste klare å komme opp med nå litt nytt og kreativt. Du tilføre i alle fall ikke norsk fotball nå nytt nå. Sett deg heller hjemme og hold kommentarene dine for deg selv. Det har utviklingen i Norge bedre av. Fantasi og kreativitet hører fremtida og fortida til - din gamling....

MR

14.mai.2006 @ 19:06
Postet av: rostrup

Et godt innlegg,man skal være forsiktig med å prøve å avle ut C-momentet man finner i fotball til fordel for høyere O2-opptak og mer hår på ryggen. Dette er en lang og vanskelig diskusjon der "Drillo" & co nok har både flere og mer velbegrunnede argumenter enn meg.Uansett,det er da et paradoks at jeg setter 100 ganger mer pris på Charlie Miller,Ronaldinho & co enn en hvilken som helst milsluker/panservogn.Norsk fotballkulter er vel knapt for høykultur å renge,mer barbarisk om man sammenligner med land fra noe sydligere breddegrader.Personlig har jeg "stillestående pælm" og løpsstyrke langt opp i halsen,er det det man vil se har man da langt større utbytte av å ta seg en tur og se på Bislett Games?

14.mai.2006 @ 19:15
Postet av: Jonas

Jeg mener at antall dødballmål i Norge er et resultat av dommernes "blåsegalskap".(uten at jeg har statistikken som kan bekrefte påstanden)

Det er dommere i Norge som blåser med en gang en spiller faller, uansett. Dommere har også ofte VELDIG mye lettere for å blåse i favør hjemmelaget.

14.mai.2006 @ 19:27
Postet av: Hurricane Gilbert

Hvis Matta har rett i at kondisjonstrening går på bekostning av teknisk trening, så er det egentlige problemet at norske spillere trener for lite totalt sett.

Det er da fullt mulig å kjøre ei kondisøkt på halvannen time (med eller uten ball) SAMME DAG som man terper teknikk/ballfølelse i to-tre-fire timer.

Hvorfor skal ikke unge menn med millionlønn ha like lange arbeidsdager som oss andre?

Til sammenlikning: Petter Northug trente tre økter på julaften...

Nei, Matta, problemet til norske fotballspillere er ikke kondistreningen, men de endeløse timene med Playstation-joystick mellom hendene (og grandiosa mellom tennene).

14.mai.2006 @ 19:30
Postet av: Tja

Vel kanskje det er en ulempe at det er så mange utlendinger i serien vår. Kanskje det er en ulempe at det er "bare" utlendinger som scorer målene i serien vår. Kanskje det er en ulempe at de norske spillerne ikke "eier" teknikk.. Men jeg syntes du svartmaler situasjonen litt vel mye.. For det første start spillte jo glitrende tekninsk fotball senest i fjor.. Og de bestod jo nesten bare av norske spillere.. Rosenborg har jo også i alle år nesten hatt bare norske spillere på laget og de er jo vært nordens beste lag i årtider...Og det har jo ikke gått i langballer der..

Kanskje det er for mye utlendinger i serien men gjelder det bare Norge.. Se på arsenal for eksempel eller chelski.. Barcelona, milan osv osv..Utlendingen hever nivået på serien og stiller større krav til våre unge spillere som vi på sikt kommer til å tjene på... Gamsten, Grindheim, Hæstad, Jarstein er jo ganske unge og gode...Så alt er jo ikke håpløst..

14.mai.2006 @ 19:48
Postet av: Fred

Så sant så sant! for meg er fotball underholdning. Enten man ser på eller spiller. Teknikk og sammensetning og dynamikk i laget. Å ha en god dynamikk for å spille ball i laget er viktig.

PS: det er bra du ikke fornekter deg selv. Du var jo en driblefant selv i tiden. Kanskje Matta jr. følger i samme fotspor:)

14.mai.2006 @ 20:12
Postet av: svenn

bra innlegg!

14.mai.2006 @ 20:23
Postet av: Sveino

Kloke ord!

14.mai.2006 @ 20:39
URL: http://svein.blogspot.com
Postet av: sig

er det noen som tar matta på alvor?

15.mai.2006 @ 10:44
Postet av: kniksen

Nitid trening, Matta, ikke nitidig trening. Du forventer at spillere som er upresset, holder ballen innenfor linjen. Vi forventer at du som skriver, fikser språket.

16.mai.2006 @ 14:13
Postet av: Zico

Iallefall en som har skjønt det. Helt enig med deg Matta!!

28.mai.2006 @ 12:46
Postet av:

heia sauda

15.jul.2006 @ 19:42
Postet av: roger

matta har helt rett..for det første er det ikke "lov" å utfolde seg med ball i norge uten å få høre slå ball og det helst langt..la de yngste få leke seg med ball lengst mulig før den håpløse norske taktikken tar fra dem spillegleden..løkkefotball er tingen uorganisert fotball skaper de beste spillerene hvem som helst kan trene opp fysikk og taktikk og bli en norsk gampespiller derfor ser du ingen norske i spania italiaol for der gjelder TEKNIKK

14.apr.2007 @ 18:24

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1279790
hits