TV2Nettavisen

Kampen for å overleve

Av Svein Mathisen - 30.okt.2006 @ 10:29:46
I går rykket Molde ned. Det var fortjent. Gutta fra Romsdal klappet sammen i møtet med Stabæk. Og det var en slags rettferdighet i at Molde røk først. Jeg tror Moldes største problem er selvbildet. Blant spillere og trenere. De er bedre enn de andre uansett om de har tapt. Det har alltid vært noen andre som har fått skylda. I går hadde endelig trener Stavrum lært - han krøp til korset og sa at det var hans feil. Det var selvfølgelig ikke det, men Stavrum tok ansvar. Noe også spillerne burde gjort på et tidligere tidspunkt. I stedet fikk Molde sannheten i fleisen mot Stabæk i går. Meritterte spillere ble ydmyket og måtte ta turen hjem med 0-8 og nedrykk. Noen som tror det var en fin tur? Dagens Molde har kanskje ennå ikke forstått hva som skal til i kampen for å overleve? De skulle sett og lært av Tromsø. Der i gården kjemper de og fighter for livet uansett vær, føre, bane og dommere. Du må være redd for ikke å overleve - for å overleve. Molde tok situasjonen inn over for seg for sent - spillerne var ikke klare da det virkelig gjaldt.

Viking kan lett følge etter Molde ned. Nå møter Stavanger-gutta et Brann i siste kampen, et Brann som allerede har sølvet inne og som virker ustabile. Men uten Gaarde - går dette da, Viking? Trener Nordlie virker også litt ute av styring. Han lar som vanlig dommeren få unngjelde. Nordlie er i sin dommer-kritikk helt enveiskjørt og det etter som årene går blir det hakk i plata fra den fargerike treneren. Hvor ofte har ikke dommeren fått skylda når hans lag har tapt? Det skjer hele tiden. Enkeltsituasjoner som den med Koppinen og Asper i går - møter du i løpet av sesongen. Og det blir helt feil når du hele tiden henger deg opp i ting som du ikke kan gjøre noe med. Er det ingen i Stavanger som tør å fortelle Nordlie hvor fokus skal være? Å påstå at 1-4 ble avgjort da 1-3 kom - tyder vel på en sannhet som er snekret hjemme på rommet..Viking lå under 1-2 da situasjonen oppstod. Hadde Viking vunnet om Rosenborg ikke hadde tatt ledelsen 3-1? Og er en tvilsom dommeravgjørelse unnskyldning god nok for kaptein Gaarde - da han fikk sitt gule kort? Det gule kortet som gir ham karantene i den avgjørende kampen?

For øvrig: Jeg var selv med på en opprykkskamp en gang i historien der vi bare måtte godta at Viking gikk foran Start etter en meget omdiskutert situasjon. Er det noen som huske Alf Kåre Tveit? Han headet ballen ut av hendene på Vard-keeperen like før slutt, og det var det. Viking opp, Start måtte spille kvalik. Og verden gikk videre.

Vikings store sjanse ligger ikke i dårlige dommere, men i det faktum at Brann er ustabile og nølende for tiden. De sliter med å få angrepsspillet til å fungere. Vaagan Moen er eneste kant-trussel bergenserne kommer med. På høyresiden er Brann helt blanke. Bare en strålende andre omgang av Martin Andresen og målteft av Thorstein Helstad reddet Brann mot HamKam i går. HamKam spilte ut Brann før pause. Og da kan også Viking gjøre det. Tapet av Gaarde er sårt for Viking, men laget bør ha den indre motivasjon som gir guts til seier mot Brann. Å vinne dueller er ofte nøkkelen i slike kamper. Og Brann er vel ferdige med sesongen? Inne i hodet sitt? Viking bør KUN ha fokus på hvordan de skal banke Brann hjemme. Glem dommerne. Det kan gå, og Viking kan holde seg - selv om man må stole på andre lag i den siste kampen. Jeg håper inderlig at Viking er med når terminlista for neste sesong settes opp.
Det ville rett og slett være trist med Viking i Adeccoligaen neste sesong år. Viking SKAL være blant de store i norsk fotball. Og tenk på de flotte arenaene i Stavanger og Molde! Det er trist for de to byene at fotball-innholdet ikke har vært like bra som innpakningen i årets sesong.

Ellers er det bare å gratulere Trondheim og Rosenborg med sine suverene gullmedaljer. Fornyelse av laget ble tvunget fram av svake resultater. Slitasje og rivninger i miljøet på Lerkendal ble produktivt. Ut i den andre enden fant vi en trener og et lag som har vunnet nesten alt i høst.


Kommentarer:
Postet av: EB

Jeg må si at det var skuffende å lese dette innlegget og registrere at også Matta lar Koppinens bevisste ulovligheter passere som "en vanlig situasjon".Hva har skjedde med fair play i norsk fotball? At det i tillegg ligger en "der fikk de" for Tveits frekkis (med hodet, ikke hånda!) for mange år siden under her, er enda mer skuffende å lese. Viking gjorde en strålende første omgang og kampen stod og vippet da den horrible avgjørelsen kom, selv om RBK ledet og førte kampen på dette tidspunktet. Om kampen hadde endt 2-1 uansett kan godt være, men det kunne like godt blitt 2-2 og det hadde neppe blitt 4-1. Disse to siste målene blir fort de som sender Viking ned en divisjon sammen med Gaardes utvisning som også var meget tvilsom. Når sant skal sies har uvanlig mange dommeravgjørelser, med poengtap som direkte konsekvens, gått imot Viking denne sesongen. Det er ingen lov som sier at det "jevner seg ut over en sesong". Det kreves jo et betydelig antall horrible avgjørelser før de blir statistisk jevnt fordelt. Så kom ikke her å si at det ikke er lov å klage litt på elendig dømming når det får så direkte konsekvenser som i denne kampen. At Viking må heve seg spillemessig er det ingen som nekter for, men at det ikke er ok at spillere slår ballen ut av hendene på keeper bør være blant minstekravene til en dommertrio. Det er også skuffende å merke seg at RBK synes å stå inne for at denne form for ulovligheter er forventet og akseptabel atferd på banen.

30.okt.2006 @ 12:11:03
Postet av: Karsten Johnsen

Nå er det desverre ikke kun denne dommeravgjørelsen som har gått i Viking sin disfavør. Føyer seg desverre kun inn i rekken i år. Hadde f.eks ikke Viking fått feilaktig annulert 1-0 målet mot Sandefjord så hadde vel kvallik plassen i det minste vært sikret. Hadde ikke dommeren gitt TIL seieren mot LSK så hadde vi også hatt heng på dem.

Den i går var langt fra den verste, men ødela i det minste muligheten Viking hadde til 1 poeng. Nå kan uansett avgjørelsen i går forsvares, den var ikke lett for en dommer å se.

30.okt.2006 @ 12:26:42
Postet av: Snorre Hynne

Ja, Matta, her har du fått 2 kommentarer med en gang som er like patetiske som når Nordlie fokuserer på dommer og ikke på eget lag.

Skal vi sette opp en en annen tabell der vi tar hensyn til alle feilaktige dommeravgjørelser. Jeg vet ikke om den blir så mye annerledes enn den reelle tabellen. Nei, ærlig talt, dette blir for dumt. Dommere gjør feil, jeg gjør feil, men kanskje ikke dere to som har skrevet her før meg.

Jeg synes det er trist på vegne av Vikings spillere når treneren bruker energi på dommeren, han skal jo bruke energien på å laget og få det beste ut av laget.

Jeg var på Lerkendal igår. Viking spilte bra, spesielt i en periode etter Rosenborgs første mål. Da scora de også. De burde faktisk ha ledet ved pause. Spiller de slik de gjorde da, slår de Brann, og det håper jeg de gjør også. Fokuser på det, og ikke kast bort tid på hva dommeren gjorde og ikke gjorde igår.

30.okt.2006 @ 13:06:26
URL: http://snhy.nettblogg.no
Postet av: TPM

Matta skriver: "Han headet ballen ut av hendene på Vard-keeperen like før slutt, og det var det. Viking opp, Start måtte spille kvalik. Og verden gikk videre." Ja verden gikk videre, men det faktum at denne episoden dras frem etter 18 år, viser bare hvor tung og vond den episoden var. Smått patetisk å si "det var det".
Og forskjellen er større enn som beskrevet. I Haugesund okt 1988 så dommer Terje Hauge situasjonen og dømte deretter. En situasjon der var uenighet om i dommerstanden etterpå. Dvs i regeltolkningen. Det var ingen selvfølge at noen galt var blitt gjort! Igår derimot var det en direkte usportslig oppførsel av verste sort, noe som førte til at Viking "raknet". At dommeren ikke så det er en sak, men at denne usympatsike finnen først etter at han har sett tv-bildene, beklager, viser bare hvor galt fatt det står.Og Matta, hvis slike enkeltsituasjoner skjer, så har fotballen tapt. Iallfall hvis vi bare lukker øynene og gjør som ingenting. Nei, les Truls Dæhlies kommmentar i Vg, han har forstått hvor horribelt dette var. Greit nok at dere er "skaptrøndere" og henger dere på i festen, men det går an å ha et kritisk blikk på det som skjer. Noe som er fraværende hos Matta og hos f.eks TV2 igår. Davy Wathne reagerte på situasjonen ved første mulighet, mens han i oppsummeringen av kampene kl 2000 hadde "glemt" den helt. Kanskje for å ikke å sette bismak og ødelegge litt av festen i Trondheim?
Som om RBK skulle bry seg om det! "Vinn og tap med samme sinn" sier de vel der. Skal ha god rygg for å si det etter 14 gull de siste 15 år!

30.okt.2006 @ 13:15:12
Postet av: Brann-supporter

Slike dommereavgjørelser som koppinens latterlige nedrivning må det være lov til å diskutere. Skjønner Viking veldig godt. Helt idiiotisk oppførsel, og jævli irriterende.

30.okt.2006 @ 14:25:04
Postet av: ArneBjarne

Det var bare superdeilig å se Molde bli ydmyket av Stabæk samtidig som RBK tar et eventyrlig deilig seriegull. Nå håper jeg i alle fall vi har stoppet kjeften på Stavrum på en effektiv måte. Lykke til i Adecco for Molde. Måtte de bli der eller i lavere divisjoner for evig og alltid!

30.okt.2006 @ 14:48:51
Postet av: Karsten Johnsen

Jo Snorre Hynne jeg gjør feil, men mine feil får ikke slike konsekvenser. At nedrykkstriden i så stor grad blir avgjort av dommeravgjørelser må jo gjøre en betenkt om ikke annet? Og da tenker jeg ikke spesielt på Koppinen situasjonen, at dommeren ikke så den kan jeg forstå.

At du kan betegne dette som patetisk får så være. For min del kan noen dommerfeil bety mye, da er det frustrende. Samtidig er det jo en selvfølge at det ikke er dommerfeil alene som gjør at vi rykker ned, mye annet er gjort feil.

I Tom Nordlie sine kamper har vi faktisk vært best i 5 kamper og 1 omgang mot RBK. Likevel står vi med 3 tap, det er frustrerende. Hovedårsaken er innefektivitet og ikke dommerfeil.

30.okt.2006 @ 15:56:02
Postet av: Tom Nordlie

Det er godt å se at matta ikke lenger er bitter på Nordlie fordi sønnen hans ble korrekt benket i kamp etter kamp. Flott innlegg matta!

30.okt.2006 @ 16:43:01
Postet av: Even

Mattas bitterhet i forhold til sin sønns fravær av spilletid under Nordlie skinner igjennom i denne artikkelen. Vi må kunne forvente større profesjonalitet av en som kaller seg fotballekspert.
Skjerping matta!!

30.okt.2006 @ 16:55:23
Postet av: madsern

ham kam taper mot stabæk i neste serierunde og er nede:D

30.okt.2006 @ 17:32:05
Postet av: olav

kamma knuser seff stabæk, helt ufortjent at kamma tapte mot brann, skulle hatt straffe og. HamKam er krydderet i norsk fotball, vi får virkelig håpe at de holder seg - dessuten er kamma for gode for å rykke ned, har hatt mye utur i år + dommere mot seg generelt.

30.okt.2006 @ 21:07:45
Postet av: Stabæk support

Stabæk kommer til å knuse kamma. Og Viking kommer til å spille uavgjort mot Brann.
Kamma tar kavalikplassen, og knuser Glimt.

30.okt.2006 @ 21:27:39
Postet av: morten

hei
her viser Viking supp. sitt sanne jeg. det er ganske utrolig at et Lag som har hatt Morten Berre i sin stall snakker om usportlig opptreden. samtidig snakke om dommeravgjørelser, Viking tapte 4 - 1 og er det laget som har skåret minst. Det er grunnen til plasseringen ingen annen. Takker og Matta for sin melding om dommeravgjørelsen i 1988, husker den godt. samme dommer har gitt Viking mange poeng senere og.
og til slutt da Viking var i 2. Div i 1987 ble de reddet fra Nedrykk i til 3. av en idiotisk straffe ved uavgjort regel, det er det ingen som snakker om. Personlig håper jeg på Bryne Viking i Kvallik for jeg tror Viking er det eneste laget Bryne Slår. og da blir endelig rettferdig for det skulle vert i 1988.

31.okt.2006 @ 08:09:49
Postet av: Frk Bertelsen

Lille Morten, hvor mye "Silojuice" har du drukket i det siste?
Bryne vil alltid være lillebror til Viking akkurat som Lyn vil være i forhold til Enga, deal with it!
Hordene er meget gjestfrie, de holder ofte munn mens vi synger ;-) Vil mye heller ha Viking i eliten enn Bryne. Hvem vil vel reise til Bryne???


Hilsen Enga-berta

31.okt.2006 @ 09:42:09
Postet av: Vikers

Matta,

At en slik dommeravgjørelse kan være avgjørende bør jo du også forstå. Jeg for min del bryr meg ikke så mye om Rosenborg eller Viking, men jeg bryr meg om rettferdighet.
Å spille på 2-1 er da noe helt annet enn å spille på 3-1 - i alle fall når tredjemålet kommer på en slik måte, eller mener du ikke det? Tror du kanskje ikke frustrasjonsnivået blir noe høyere etter en slik provokasjon? Det gule/røde kortet kom jo som en reaksjon på nettopp dette, og kampen ble jo helt anderledes etter "jukset" til Koppinen!.
Hadde Koppinen hatt baller hadde han selv sagt ifra der og da at han jukset - det er for mye filming, kasting, juksing og dritt og altfor, altfor lite fotball i fotballen. Få inn videofilming og gi alle mann alle rødt kort om de prøver seg på annet enn fotball!

31.okt.2006 @ 12:43:13
Postet av: bjørn

Hva med Toth/Fredrikstads håndballmål mot molde på frekstad stadion, glemt av de fleste men kanskje den STØRSTE dommerskandalen i år. 1 poeng ekstra til ffk og 2 poeng frarøvet molde. OK eller ?

31.okt.2006 @ 18:17:52
Postet av: zFp

Jeg er enig at d ikke er noe poeng å klage over domeravgjørelser når kampen er over, men d betyr vell alikavell ikke at livet går videre så himla lett. tviler veldig på at Matta bare sa pytt pytt, når Stefan Barlins "utligning" mot Fredrikstad i siste kamp i fjord ble feilaktig anulert. for de som ikke husker så hadde Start veldig Sansylig blitt seriemester hadde ikke den skoringen blitt anulert.

31.okt.2006 @ 21:39:03
Postet av: lir Max Weber

Husker godt episoden i 1988. Alf Kåre Tveit headet ballen ut av Vard-keeperens hender. Deretter blir Tveit felt og Viking får straffe. Dette er på overtid og stillingen er 2-2. Dommer Terje Hauge uttaler i garderoben etter kampen at han ikke er i tvil om at det er straffe. Da Arild Ravndal skal ta straffen står Matta på Stavanger Stadion og venter på resultatet. Start har slått Vidar og gjort sin del av jobben. Ravndal setter straffen opp i krysset og Viking går forbi Start på tabellen. Da sier Matta til reporter Einar Haukås: "Æ lyst til å grine!"

04.nov.2006 @ 21:14:55

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=2523195
hitsimg