TV2Nettavisen

Raymond, Zlatan og Ronaldinho

Av Svein Mathisen - 31.mai.2006 @ 16:22:30
De er trollmenn med ballen. De er rollemodeller. De får ballen til å synge. Jeg tar med Raymond Kvisvik i selskap med Ronaldinho og Zlatan en liten stund bare. For det er en forskjell: På norsk tippeliga og VM i Tyskland. Men etter Raymonds klamp mot Tromsø mandag får han lov til å være i fint selskap en stakket stund. Han laget to perlemål og latterliggjorde Ivar Morten Normark - som før kampen sa at han var glad til at Raymond var med, for Tromsøs skyld! Så feil kan altså en trener ta. Er han ikke redd for jobben sin?

Vi er i ferd med å skifte fokus nå. Fra Tippeligaen til VM og vi kjenner forventningene på kroppen. Vi gleder oss til å se Ronaldinho og Zlatan. Eksponentene for det ypperste av teknisk fotball. Ikke for det, vi har sett flotte scoringer i Tippeligaen i vår! Frode Johnsens dupper i vinkelen. Charlie Millers brasse i åpningskampen. Robbie Winters langskudd. Kienast i Trondheim. Flere godbiter har det vært!

Men nå skal Raymond få tid til å bygge ferdig huset sitt i Fredrikstad. Etter pinse blir det tippeligapause og VM i Tyskland som gjelder.
Fra 9. juni til 27. juni får du se to, tre eller fire kamper per dag fra VM.Så får du to dagers pause der du får tid til å kjøpe melk og ferskt brød - før finalespillet med åttendels, kvart og semifinaler kommer med noen få pausedager innimellom. Alt avsluttes i Berlin med finalen 9. juli. Brasil-Argentina i finalen? Det er drømmen min.

Jeg husker VM i fotball da jeg var ung. Det var inspirasjon og utvikling. VM ga oss unge spillere noe å streve mot. VM viste oss det ypperste. Fotballen ble en kunstart når Brasil lekte seg og når Cruyff stormet gjennom motstanderens forsvar. Jeg så på Pele, Cruyff, Beckenbauer. Jeg så på Brasil, Argentina, Nederland, England, Frankrike og Tyskland. Det inspirerte. Vi kopierte og prøvde på noen egne triks. VM var kilden vi hentet ideene fra.

Slik blir det også nå. Ronaldinho og Zlatan blir rollemodellene som alle tar etter. De to er kanskje de to mest uforutsigbare og artigste spillerne i VM. Men det dukker alltid opp noen nye. Og alle kan ikke være Zlatan og Ronaldinho. Hele poenget er jo at de er sjeldne blomster.

Dida, Cech og Casillas er heltene til alle som ser VM med hanskene på og Nesta, Puyol, Marquez og Sorin utgjør et solid knippe av beinharde forsvarere som kan lære bort å forsvare seg en mot en. Et "must" er det i internasjonal fotball å ha denne kvaliteten hos noen spillere i laget. En-mot-en fandenivolskhet er en egenskap som vi har ofret her i Norge på sonemarkeringens alter. Igjen blir det en kort og grei beskjed til våre unge spillere: Se og lær!

Nå er Zlatan og Ronaldinho blitt kjent nettopp fordi de nesten er umulige å stoppe. Andre spillere som vil være forsvarsspilleres mareritt i VM er Shevschenko, Gerrard, Nedved, Henry, Owen, Zidane, Drogba, Ronaldo, Adriano, Henke og kanskje også Rooney?
Ganske sikkert dukker det opp en og annen "ukjent" spiller også. Noe av det som er sjarmerende med VM er at det alltid kommer fram nye stjerneskudd.

Overraskelseslaget i VM? Det kan godt bli Elfenbenskysten. Med Drogba, brødrene Toure og Eboue.

Nå er det bare pinsen og en tippeligarunde igjen. Så overlater vi scenen til Zlatan og Ronaldinho!

Husk å grunne før du maler, Raymond!

Svein M.

test

Av Svein Mathisen - 31.mai.2006 @ 15:21:49
test

Klasseskille og feil fokus

Av Svein Mathisen - 22.mai.2006 @ 10:58:24
Brann og Lillestrøm ruller videre. Lillestrøm tapte to poeng i går, men har fortsatt flyt. Brann er ustoppelige med Martin Andresen i form og to skotter som alltid leverer. Charlie Miller får nok en pause nå, men Brann har Huseklepp, Memelli og Ludvigsen i reserve. Brann kan være på vei mot noe stort i år. Og gjett om Bergen har ventet på det? Når det gjelder LSK så har de det STERKESTE laget, men blir LSK i høst det samme som det laget vi ser nå? Er Mifsud og Koren fortsatt der etter sommerpausen? Eller er de solgt?

Det er et tilnærmet klasseskille på tabellen nå. Brann, Lillestrøm og alle de andre. Det er sju poeng ned fra Lillestrøm til Odd. Og det er femten poeng ned til Tromsø i bunnen av tabellen. Start ligger like foran TIL. Fjorårets sølvvinner ligger fjorten poeng bak tetlagene. For de gul-svarte er alt snudd på hodet fra i fjor.
Start kan nok komme tilbake senere i sesongen, men først må det fokuseres på hva som gjøres feil. Det er naivt og feil fokus når man skylder på dommere, dårlige baner og skader - for å forklare grunnen til fiaskoen til nå i år. Det nytter heller ikke å si at vi er like gode som de andre - tabellen lyver aldri. Start har jeg fulgt nøye: Dårlige dødballer, spisser som ikke scorer på sjansene, og redsel for å tape (som i Molde i går), er hovedgrunnen til at Start er der de er. Angrep er det beste forsvar. I fjor så Start seg aldri tilbake. I år har laget mistet ledelsen tre ganger i kampene. Poengene renner ut.

Tromsø sliter likedan. Ole Martin Årst er et enmannsangrep når han er i form. Det er han ikke akkurat nå og da går det i ball for resten av laget - og for trener Normark. Normark har også noen veldig spesielle forklaringer til at det går skeis der nord. Er ikke grunnen til at Tromsø mislykkes at laget har vært i veldig dårlig form til nå i år? Blir Rushfeldt redningen for Årst, Normark og Tromsø?

Hverken Start eller Tromsø ligger der de ligger fordi verden er urettferdig. Og statistikken forteller at minst ett av de to lagene rykker ned i år. Med seks og sju poeng etter ni kamper hører du aftensangen i det fjerne.

I midtsjiktet på tabellen har jeg virkelig hatt sansen for Odd og Stabæk til nå. Stabæk har et radarpar som er utrolig spennende og artig å følge. De snurrer rundt med alle forsvar i Tippeligaen og hever resten av laget til et bra nivå.

Odd fikk seg en på snuten av Brann i går. Men imponerer med stabilitet og fasthet, styrt av Tommy Svindal Larsen.

Skuffelsene i år er forresten ikke bare i Kristiansand og Tromsø. Rosenborg halter videre og har ikke slått til på noen måte, bortsett fra i andreomgangen mot Start hjemme. Vålerengen kan være på vei opp av sumpa, men hadde helt andre forhåpninger enn det vi har sett til nå. Det blir bunnoppgjør mot HamKam i kveld. Fortsetter Jan Derek Sørensen der han slapp mot Start?

Noen blomster til slutt: For noen scoringer vi har sett til nå i Tippeligaen! Frode Johnsens i går tok kaka! En dupper av det sjeldne slaget. Et dommedagsskudd!

Svein M.

Odd overrasker alle

Av Svein Mathisen - 18.mai.2006 @ 11:47:37
Forhåndstippet i kjelleren på tabellen. Men Odd har foreløpig gjort alle forhåndstips til skamme.

Tirsdag "stjal" de et poeng mot Rosenborg i Trondheim. Odd er på tredjeplass i Tippeligaen. De har spilt kynisk fra første spark på ballen i år. I første seriekamp på Ullevaal var det fjorårsmester Vålerengen som ikke klarte å passere et bastant Odd-forsvar. Tirsdag var det Rosenborg. Innimellom har Odd spilt strålende på hjemmebane. De overrasker alle, utenom egne fans.

Noen hevder at Odd har "rygget" til sin tredjeplass, men faktum er at de har overbevist stort til nå, spilt godt på eget gress og har vært utrolig disiplinerte når de har reist fra Skien. Selvfølgelig har kapteinen styrt skuta med sikker hånd. Fra sin dype posisjon på midten har Tommy Svindal Larsen på bortebane vært like kynisk som han var i mange kamper som kaptein for Nürnberg i Bundesliga. Odd er ubeseiret til nå, men Tommy innrømmer at de må legge om stilen noe for å holde posisjonen. Vi må våge mer, sier Tommy, og varsler med det mer offensiv satsing på utebane?

Her vil det være et klassisk tilfelle av "conflict of interest". Kynisme, gjerrig spill og fortsatt mange poeng - eller mer åpen fotball der underholdningen kommer i første rekke? Trener Sandstø og kaptein Tommy kommer til å overveie dette nøye før de to neste kampene: Tør Odd satse knallhardt offensivt hjemme mot Brann 21. mai? De kommer til å prøve. Men så borte mot Viking 28. mai? Er det her Odd skal prøve "hjemmetaktikk" borte?

Selvfølgelig vil Sandstø og Tommy ha begge deler; poeng og underholdning, men er det nødvendig når poengene strømmer inn likevel? Sett i lys av at Odd mistet Occean, Suffo, Fevang, Flindt Bjerg og Bent Inge Johnsen i fjor og erstattet "stjernene" med mer "anonyme" spillere - så har skienslaget nesten overprestert til nå. Holder Odd helt ut? Har de bredde nok i stallen til å fortsette kjøret?

De to neste kampene vil gi oss mange svar. Toppkampen mot formlaget Brann søndag blir en gyser. Hvordan vil Tommy styre sitt kjære Odd til seier her? Vil han flytte seg høyere opp i banen og frigjøre sin offensive kraft som han har gjort på hjemmebane tidligere i år? Ingen norske midtbanespillere (muligens Strømstad eller Andresen?) her hjemme har de samme egenskapene som Tommy. Han er ekspert på å "tre" pasninger gjennom motstandernes forsvar. Han skrur ballen begge veier, med utsiden og innsiden. Han er nesten brasiliansk i tilslaget. Og både Sandstø og Hareide er glade for at Tommy nå er i form. Farlig på frispark er han også.

Tommy styrer Odd, men han har et LAG med seg. Bakerst står Rune Almenning Jarstein og overbeviser stort. I midtforsvaret har Pelle Nilsson spilt seg til stjernestatus og topplasseringer på spillerbørsene. Et fantastisk mål mot Lyn var kremen på kaken, og når du er forsvarssjef og har sluppet inn fire mål, to spillemål og to straffer, etter åtte kamper i Tippeligaen - ja da da forstår hele fotball-Norge at forsvaret til Odd er bastant og godt. Tallene fortjener respekt. Mange mener at Pelle Nilsson burde vært med Sverige til VM.

Framover er både de Ornelas og Tschoyi blant de offensive krefter som Tommy Svindal Larsen frigjør med sine finurlige pasninger.

Uansett - Brann hjemme blir første eksamen for Odd. HamKam og Sandefjord er slått til nå i hjemmekampene, det ble 0-0 mot Molde. Klarer Pelle Nilsson og Odd å stoppe Branns målkåte skotter? Vi ser fram til toppkampen søndag. Da stilner Odd de siste tvilerne?

Har vi løpt fra ballen?

Av Svein Mathisen - 14.mai.2006 @ 19:47:22
Stor løpskapasitet og gode på dødball. Det er det som kjennetegner et vinnerlag i Tippeligaen. Effektivt, men ærlig talt blir det ikke fort - for kjedelig?

Jeg tenker på konkurransen fra en eller annen avis i gamle dager: Et bilde fra en fotballkamp, ballen er manipulert bort. Under bildet stod det: Hvor er ballen? Poenget var å sette et kryss der ballen var før bildet ble manipulert.


Hadde du hatt den konkurransen fra årets Tippeliga så hadde antakelig ballen vært ute til innkast - eller bak mål etter et innlegg.

Er det slik? Ikke helt, men nesten. Det sies nå at Tippeligaens spillere aldri har vært bedre trent. Spillerne løper og løper. De fleste har ork til å løpe maraton. Men har de glemt det viktigste underveis? Har de glemt å ta med seg ballen?

Av og til ser det slik ut. Etter å ha fulgt Tippeligaen tett i år - tror jeg at vi har verdensrekord i pasninger over sidelinjen og innlegg bak mål. Jeg tror den fysiske treningen har gått ut over treningen med ball. Og jeg snakker da om kvalitetstrening med ball. Det er ikke kvalitetstrening med ball at du må ha med deg ballen når du trener kondisjon.

Nei, jeg snakker om terping av detaljer med ball. Dempinger etter harde pasninger, vendinger med ball i fart. Driblinger og avslutninger. Det er nitidig trening. Det er terping av små detaljer som du må kunne selv for å lære videre. Derfor må klubbene hente eksperthjelp her. Noen trenere kan denne delen av jobben, andre ikke. En grovsnekker har lite å lære en finsnekker. De fleste klubber henter eksperthjelp til styrke og kondisjonstrening. Spillerne får eksperthjelp til motivasjon. Psykologer forteller deg om å være best når det gjelder.

Men hva med teknikken? Hvem skal lære deg å behandle ballen? Jeg tror det er på tide å prioritere finsnekringen.


Charlie Miller er en spiller som har teknikk i beina. Han er den spilleren i ligaen som har har vist vei i år. Branns kontroversielle skotte har blant annet laget to av de fineste målene i årets serie. Brassesparket mot Fredrikstad og suseren mot Sandefjord i går. Mifsud viste også litt kunst før vinnermålet mot Vålerenga.

Jeg ser at trenere i Tippeligaen klager over for mange dødballer og altfor dårlig spill. Start spilte nylig en kamp med 67 innkast!. Som du betaler 200 kroner for å sitte å se på! Greit nok av trenerne å klage på det. Men HVORFOR går ballen over linja hele tiden? Er banene for små? For dårlige? Har spillerne prioritert feil i treningsarbeidet? Det er flere svar til spørsmålet, et svar kan være: dårlig underlag:

Men et annet svar er er selvfølgelig: for dårlig teknikk!

Upresset - SKAL IKKE en tippeligaspiller som trener ti økter i uka - spille ballen over linja, eller legge innlegget bak mål.

Lillestrøm, Brann og Odd er formlagene i Tippeligaen. Rosenborg viser svakhetstegn. Start og Vålerengen er hektet av. Det er status så langt. Det har vært små glimt av underholdende fotball. Finessene og de tekniske finurlighetene føler jeg blir sjeldnere. Spillerne løper og løper. Løpskapasitet er blitt viktigere enn ballbehandling. Vi må ganske enkelt være på feil spor.

Og for norsk fotball må det også være skremmende at den beste underholdningen kommer fra de importerte utenlandske stjernene. De norske spillerne har ikke levert så mange godsakene før 17. mai!

Storflor - gårsdagens unntak. For de fleste av oss er fotball underholdning. Vi går selvfølgelig på Stadion for å få fellesopplevelsen, for å heie på laget vårt. Men også for å se det uventede. Det spesielle. Vi ønsker å se den flotte scoringen, det briljante spillet. Storflor og Miller.


Dessverre ser vi som oftest tjue mann i en mølje rundt keeper. Hjørnespark eller langt innkast. Når det ene laget jubler og løper dansende mot sidelinjen - så er det antakelig mål. Vi jubler selvfølgelig med - hvis det er vårt lag som scorer. Mens vi venter på magien.


"Best uten ball" - er en norsk betegnelse på en fotballspiller som løper mye. Jeg har aldri hørt "best uten spyd" om en spydkaster. Best uten ball er en selvmotsigelse for meg når det er snakk om fotball.


Dessuten var George Best med ball


Norske spisser - hvor er dere?

Av Svein Mathisen - 05.mai.2006 @ 11:30:37
Mifsud, Nannskog, Friend, Winters, Garba, Konate, Ornelas, West, Gunnarson, Ademolu, Talebinejad, Tegström, Ringberg, Macallister, Koren. Listen er lenger. Offensive utlendinger i tippeligaen!
Toppscorer: Tegström 5. Deretter: Nannskog 4 og Koren 4. Så på delt fjerdeplass de beste norske: Espen Hoff og Frode Johnsen. Delt fjerdeplass med Pasoja, Gunnarson og Winters.

Hvor er de norske klassespissene? Er du klar over at utlendinger har scoret mer enn halvparten av målene i Tippeligaen i 2006? 35 av 69 til nå? Norsk fotball har en jobb å gjøre: Vi må dyrke fram spisser! Spørsmålet er om norske trenere har kapasitet eller kunnskap til å trene unggutter til klassespisser. Er det for vanskelig? Er det for lett å kjøpe en utlending til å score 10 mål i tippeligaen framfor å utvikle en spiller selv?

I Brasil er leken, kreativiteten og ballbehandlingen viktigst i oppveksten. Ballen er en utfordring som skal mestres. Et redskap som du skal behandle som en kunstner. Det ser vi igjen på stjernene som tyter ut av brasiliansk fotball. Offensive stjerner som tør der nordmenn måler O2. Hallvar Thoresen har påpekt dette i årevis. Han var selv en av de få klassespissene vi har hatt i norsk fotball. Han vet hva som kreves. Og han kan brukes langt bedre i toppklubbene - for å inspirere klubbtrenere, for å lære klubbtrenere hvordan du utvikler spillere offensivt. Han har vært der selv og kan det. Hvor mange norske trenere kan jobben sitt på dette området?

I år sies det at norke lag trener mer enn noen gang. Vi ser bilder av spillere som sykler og løper. På feltet, på tredemølla. Norske midtbanespillere kan løpe herfra og til månen bare de får en banan eller to underveis. Men går gampetrening på bekostning av individuell trening med ball? I år har jeg sett mange kamper i Tippeligaen der spillere som trener ti økter i uka legger inn bak mål fra upressa posisjon ute på kanten. Det er da jeg spør meg hva de holder på med i treningsuka! Du MÅ trene ekstra med ball dersom du følger en normal norsk Tippeligaklubbs treningsuke. En snekker kan godt bli verdens sterkeste mann med vekt-pumping, men treffer han spikeren av den grunn?

Jeg tror det er norsk fotballs utfordring i tiden som kommer: Utvikle de talentene som finnes. Gi spillerne frihet. Gi spillerne selvtillit og kultur til å prøve seg fram. Ronaldinho, Adriano og Bebeto, Zidane og Zlatan har ikke løpt som mannen med ljåen for å komme dit de er. De har lekt og kjælt med ballen. De har brukt timer på å prøve på ting som IKKE står i boka. Jeg foreslår et norsk fotballakademi med angrepsspill og kreativitet som hovedfag. Rektor: Hallvar Thoresen.


Charlie og Robbie

Av Svein Mathisen - 02.mai.2006 @ 10:50:31
Vålerenga vant i fjor. Start ble nummer to. I løpet av fire dager ble begge banket av Brann. To skotter var sentrale ved begge anledninger. Charlie Miller og Robbie Winters.

Charlie er trollmannen med ball som gjør det uventede, det finurlige som vi alle kommer på kampene og leter etter. Når han i tillegg legger sjela i den defensive jobben blir han en viktig brikke for et Brann-lag som har fått flying start i årets serie. Charlie gjør som Ronaldo - ser til høyre og slår pasningen til venstre. Han leker seg innimellom og blir så herlig annerledes enn den grå tippeliga-masse som løper og løper. Som når de får ballen ikke vet helt hva de skal gjøre. Charlie har blikket. Han har magi i beina og kan underholde med små finesser og hælspark. Takk Mjelde - for at du lar ham blomstre og sette en liten spiss på årets Tippeliga.

Så du Charlie før Branns tredje scoring mot Vålerenga? Han fintet, ventet, - dermed var hele Vålerenga satt ut av spill da han trillet ballen i løpsretningen til Bjørn Dahl. Innlegget kom som et prosjektil på hodet til en våken Robbie Winters.


Det var tredje gang i årets seriekamper Robbie Winters scoret. I de tre kampene han har startet har han scoret. Og han gjør det med fart og stil. Et knallskudd og to vakre headinger til nå. Og det kommer mer.


Winters er liten, men har britisk heade-teknikk, timingen er innøvd fra barnsben av - og gjør at han utmanøvrerer langt høyere motstandere i lufta. Han har (som Charlie Miller) selvtillit i akkurat passe porsjon. Aldri redd for å utfordre, frekk og pågående. Robbie Winters kan godt bli toppscorer i Tippeligaen i år og Brann kan godt stikke av med gullet.


De to skottene til Brann er viktige for resten av spillerne på laget. Selvtilliten deres er av det smittende slaget. De andre spillerne inspireres av skottenes sprell. Brann blir uforutsigbare når Charlie og Robbie har dagen.

Brann reiser til Molde i morgen. En toppkamp blir det på Røkkeløkka, etter at Molde psyket ut Rosenborg og tok full pott i Trondheim. Her møter Charlie Miller og Robbie Winters en ny utfordring. Molde har som sitt fremste angrepsvåpen hodespesialisten Rob Friend. Klarer Brann-forsvaret å temme denne kjempen i lufta - da kan godt Robbie og Charlie avgjøre for de røde igjen.

Charlie tryller og Robbie scorer. Det kan bli årets hit i Tippeligaen.


Sportslig hilsen: Svein M.


august 2006
ma ti on to fr
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
hitsimg