TV2Nettavisen

Ro og Rosenborg mot gull?

Av Svein Mathisen - 30.aug.2006 @ 09:47:32
Rosenborg har "ryddet" i spillerstallen. Knut Tørum har overtatt i riktig øyeblikk. Borte er Frode Johnsen og Thorstein Helstad. To spisser som ikke var tilfreds. Gode spillere, men misfornøyde på hver sin kant. Det er ro i Rosenborg.

Og ikke minst: Steffen Iversen har plukket opp igjen tråden og kan bety gull i avslutningen av thriller-sesongen 2006. Headingen som avgjorde mot Stabæk, var Ivers av gammelt godt merke. En heading som pappa kunne vært stolt av. Et prosjektil som løftet tro og selvtillit til vante høyder i Trondheim. Og nå er Rosenborg for fullt med i gullkampen. Tilsynelatende er en urolig spillertropp fokusert mot det som skjer på banen. Tørum skal ha mye av æren. Oppryddingen har gitt resultater. Flaksen ser også ut til å være tilbake i Trondheim. For det var vel bare dommeren som ikke så at Stabæk skulle hatt straffe?

Brann så jeg i Bergen mot Molde. Et Brann som ikke har samme kvalitetsstempel på seg som i vår. Med en Charlie Miller som blir brukt som innbytter, etter et merkelig utspill der han, ifølge lokalavisene, nekter å jobbe der treneren setter ham opp. Han ville ikke spille på høyrekanten fra start, men tilsynelatende var det OK å komme inn på den plassen da det buttet? Det skurrer. Det skal det helst ikke gjøre hvis Brann skal kopiere 1963.

Branns styrke i vår var spill gjennom midtbanen og et voldsomt engasjement på kantene. Brann rullet over motstanderne og spilte råbra i flere kamper. Mot Molde var det så vidt båten bar, men de er fremdeles på toppen og har nå landslagspausen til å finjustere spillet sitt. Brann var min soleklare favoritt tidligere i år, men klarer Brann å finne igjen den roen som kjennetegner Rosenborg for øyeblikket?

Og så Lillestrøm da. Tredje laget i det som nå ser ut til å bli gullkampen. Rösler proklamerer gull. Kanarifuglene er tøffe. Tyskeren legger hodet på blokka. For: Lillestrøm har også "uro" i sin spillerstall. Koren og Mifsud er der på lånt tid og blir byttet ut og inn - selv om de er best. Stadig ser vi eksempler på at konfliktene kommer til overflaten. Holder det helt inn? Lillestrøm har både styrken og tøffheten, men skal holde Rosenborg fra livet og ta igjen Brann. Er det en fordel at Lillestrøm allerede har spilt mot de to andre topplagene? Brann møter Rosenborg tre runder før slutt…

I neste serierunde (10. september) har alle tre topplagene bortekamper. Brann skal prøve å lure Stabæk, Lillestrøm skal til Kristiansand og Rosenborg skal møte Sandefjord i hvalfangerbyen. Tilsynelatende lettest for Rosenborg, men Tippeligaen 2006 er langt fra forutsigbar. Åpent. Men det har det vært før. I 1980 var jeg selv med og tok gull med Start. Avgjørelsen falt åtte minutter før slutt i den siste kampen mot Rosenborg (4-3). Og du husker vel fjorårets drama? Vålerenga på målfoto. Tre lag ser ut til å kjempe om gullet, og tre lag er desperate i bunnen av tabellen. Viking er det laget som har den sterkeste stallen av de tre der nede, men i Stavanger er det bare snakk om Prahl eller ikke Prahl. Og spillerne vet nå at treneren ryker dersom resultatene ikke kommer. Klarer de å ta ansvaret for den situasjonen de er oppe i selv? Spørsmålet er om det er mange nok vikinger i den blå drakta. Ekte vikinger.

Molde var spillemessig bra mot Brann, men er avhengige av at Hoset, Ohr, Rudi og Berg Hestad drar lasset. Molde kan fort bytte plass med Aalesund og ta turen ned i Addeco-ligaen. Skjebnekamp blir det mot Viking hjemme 10. september! Tromsø mot Viking i Stavanger 1. oktober blir også en nedrykksgyser

Når det gjelder Tromsø så er de er avhengige av Årst/Rushfeldt i ekstrem scoringsform utover høsten for å bli værende. Men Tromsø slutter aldri å kjempe. Uansett - hvis jeg skulle tippe nå - så går Tromsø og Molde ned. Viking må spille kvalik.

Rosenborg sniker seg innpå

Av Svein Mathisen - 14.aug.2006 @ 18:09:02

Brann tapte mot Enga. Lillestrøm rotet seg bort mot Fredrikstad. Men Rosenborg holder stø kurs.

Trønderne cruiset til seier mot Molde - anført av Daniel Braaten. Daniel skjøt vakkert i vinkelen etter en spurt fra midten. Haninspirerte sine lagkamerater til en god kamp. Steffen Iversen var god sammen med ham der framme og Christer Basma var sjef i midtforsvaret. På midten opererte Tettey og Ciljan Skjelbred i stor stil etter pause. Strand var frisk. Rosenborg liknet et vinnerlag på Aker Stadion. Men er laget, midt inne i generasjonsskiftet - godt nok for gull? Tvilsomt.


Motstander Molde var bedre enn sist, mot Lyn, men det holder ikke når Bondeviks og Røkkes lag ikke har scoret i løpet av de fire siste kampene. Det går vel mot nedrykk til laget med Norges fineste stadion?


Brann, på tabelltoppen, trøster seg med at laget snart snur den vonde trenden.."Vi spiller like godt som før, men vinner bare ikke, marginene er ikke på vår side" - sier noen. "Slapp av, Rekdal sier Brann vinner serien", trøster andre seg med.

OK, men forsiktig nå, kjære bergensere. Tre tapte kamper på rad er urovekkende. Brann må inn på vinnersporet igjen, fortere enn svint. Full pott mot Molde neste gang er et "must". Og ingen kamper er lette i tippeligaen. Molde viste mot RBK at de kan. Holder det til poeng mot usikre Brann?

Jevnheten i serien bekreftes av en tabell som er tettere enn køene på Gardermoen. Jeg har til nå trodd at Brann ville vinne greit i år. Det var før tre tap. Nå har tvilen sneket seg inn. Fremdeles er Brann min favoritt, men jeg tipper bergenserne vinner etter en neglebitende høst med heftig fight helt til siste serieomgang.
Med i gullkampen er Rosenborg, Lillestrøm, Brann og - Stabæk.

Stabæk framstår nå som årets overraskelse for meg. Etter at HamKam og Sandefjord har roet seg litt. Og hva så med Tromsø? Gutan har vært i kjelleren i hele sommer, men nå har de passert Viking og Tromsø på vei opp trappa. Nilsen-effekten i år igjen?

Viking har kjøpt inn dyrt, men har stupt som en Stuka ned til sisteplass, sammen med Molde. Det harmonerer ikke med ambisjonene i Stavanger. Prahl er en dyr trener for Viking, men akkurat nå står han ikke høyt i kurs. Og sjekk Vikings to neste motstandere: Vålerenga (hjemme) og Molde (borte). Vikingene må spise rød fluesopp og kjempe som berserker for å overleve. Seier i de to neste er Prahls og Vikings sjanse.

Terminlista forteller også at Viking har en vanskelig avslutning på sesongen: Viking møter Rosenborg borte i nest-siste serierunde og Brann hjemme i siste serierunde. Kanskje ikke de to lagene jeg allerhelst ville møtt mot slutten av serien - i kampen for å overleve?

Svein M.


Nøkkelkamper i komminga!

Av Svein Mathisen - 08.aug.2006 @ 13:00:56

Branns siste angrep mot Start varte i nesten førtifem minutter - kun avbrutt av et par nålestikk fra Starts Todi Jónsson. Men Brann tapte fordi de var ubehjelpelige foran mål. Og fordi de er inne i "en vond tid", der marginene går mot bergenserne. Det suverene forspranget er tapt. Lillestrøm puster Brann i nakken. Og nå venter Vålerenga i Oslo. Ny skjebnekamp for Brann.

Fjorårets seriemester raser rett ned i bunnstriden med tap for Brann på Ullevaal. Det blir en superinteressant kamp mellom to lag som har de gode spillerne, som har det store publikum og som har kniven på strupen - hver på sin måte. Kjetil Rekdal sliter i år med sitt Vålerenga. Tidlig exit fra mesterliga-kvalik. Hoseth er borte nå, Skiri er borte, Iversen gikk til RBK. Flo er vel ikke den han var? I det hele tatt er det urolig i Norges mest populære klubb. Ikke at det er noe nytt, det er sånn Vålerenga er. Bare Klanen er konstant. Men i Engas indre krets kreves det positive resultater, og det ganske så kjapt. Det aksepteres ikke at VIF er i bunnsjiktet - bare måneder etter gull og seriemesterskap.

Brann har hatt suksess til nå og alle venter at duppen i formkurven er høyst midlertidig. Antakelig er den det. Brann har vært best til nå i år, de har spilt med fart offensivt. Variert med så forskjellige spillere som Miller og Vaagan Moen på hver sin kant. De har vært uforutsigbare og Martin Andresen har etter hvert vist seg som den sentrale kapteinen han skal være for både Brann og forhåpentligvis også for landslaget. Brann er fremdeles min seriefavoritt.

Lillestrøm har klart å gjøre indre stridigheter til positiv energi. Mifsuds krangel med Rösler betyr vel ingenting når Mifsud er matchvinner både når han blir byttet inn og når han blir byttet ut? Men i lengden kan det slite og dersom Lillestrøm før sesongen er ferdig mister Koren eller Mifsud, eller begge - så er ikke laget like sterkt som det fremstår i dag. Lillestrøm møter Fredrikstad nå og har hengekampen mot Lyn 23. august.

Tromsø får ikke de trepoengerne som de behøver i kampen for å overleve. Hjemme mot Sandefjord skulle de tatt full pott, men det skar seg til slutt. Nå skal Gutan bort - først mot HamKam, så mot Odd. Tromsø MÅ ha fire poeng til sammen i de to oppgjørene - for å henge med. Hvis ikke tror jeg løpet kan være kjørt.

Molde er et annet lag som sliter. Søndag sender TV 2 Moldes kamp mot Rosenborg. Stavrum jobber under press han også. Jeg så Moldes forrige kamp, mot Lyn. Gode spillere som Rudi, Berg Hestad og Hoseth var skygger av seg selv. De kunne så mye bedre før. Klarer Stavrum å få gamle stjerner til å skinne igjen? Han må det dersom ikke Molde skal få pusteproblemer. Og Rosenborg spiser seg innpå tetlagene og bygger selvtillit. Men de er vel svakere enn Brann og Lillestrøm enn så lenge?

"Lokaloppgjørene" mellom Odd og Sandefjord, Start og Viking, Lyn og Stabæk gjør neste serierunde tett og interessant totalt sett. De fleste lag er involvert i topp eller bunn. Det går mot en interessant avslutning på sesongen. Spesielt hvis Start vinner resten av kampene!


Branns store sjanse

Av Svein Mathisen - 01.aug.2006 @ 13:46:17

Onsdag kveld kan mye være avgjort når det gjelder gullet i Tippeligaen.

Brann skal til Åråsen og spille det som ser ut til å bli en seriefinale mot Lillestrøm. Med seier kan Brann finne fram dressen og stryke den, bare vente på drømme-scenariet: Et møte med fotballpresidenten og forhåpentligvis medaljeoverrekkelse hjemme på Brann Stadion i høst en gang.

Brann har hjemmekamp mot Rosenborg 22. oktober og hjemmekamp mot HamKam 29. oktober, før de avslutter serien borte mot Viking 5. november. Fortsetter Brann som de stevner kan det fort bli hjemmefest i slutten av oktober. Da kommer Friele til å lage gull-kaffe og Hansa kommer til å selge hektoliter med øl. Det er en drøm for bergenserne. En drøm som fort kan bli en realitet, dersom skottene Winters og Miller, islendingene Bjarnason og Sigurdsson, østlendingene Andresen og Helstad, samt rogalendingen Sæternes - gjør det de skal gjøre. Da blir Bergen en rød vulkan.

Og egentlig unner jeg Brann og Bergen gullet. De har gitt norsk fotball så mye. Gull har de imidlertid ikke fått siden jeg som guttunge hørte eventyrene om Kniksen. Det var i 1963. Noen år senere spilte jeg både mot og med dribleren vi aldri har hatt maken til. En opplevelse!


Men Brann: Obs!

Lillestrøm på Åråsen er et hinder mange har snublet i. Det blir en thriller onsdag kveld! Sannsynlig resultat er uavgjort. Det betyr fortsatt uvisst utfall til slutt i en rekordjevn liga der bare Tromsø og Brann har utmerket seg foreløpig, i hver sin ende.


Det er interessant å plukke fram igjen forhåndstipsene til denne sesongen. De fleste bommet stygt. Lag som Sandefjord, Stabæk og HamKam har overrasket alle - utenom de aller nærmeste. Hardt arbeid og null respekt har gjort at lagene ligger trygt forankret på tabellen - foreløpig. Men igjen: Eksperttipsene kan fort slå inn når vi kommer mot slutten av sesongen. Lotto er lettere å forutsi enn den norske tippeligaen.

To trenerprofiler har forsvunnet til nå. De to mest "karismatiske" trenerne forsvant i sommervarmen. Han i sør og han i nord. Dårlige resultater er skriften på veggen i treneryrket, og begge måtte gå med godt betalt munnkurv. Det er fort en del av avtalen at partene skal holde kjeft etterpå. "Money talks" heter det annetsteds. Men etter hvert vil nok noen snakke, for å rettferdiggjøre seg selv.

Det bemerkelsesverdige i begge disse tilfellene er uansett at lagene det gjelder har begynt å røre på seg etter at trenerne har reist.


Høsten blir interessant i norsk fotball på mer enn en måte. Landslaget skal begynne sin EM-kvalik. Det skal bli interessant å se om Åge Hareide har "råmateriale" til å skape et slagkraftig lag av de spillerne vi har til rådighet. Eller om vi må vente enda noen år før neste generasjon vokser fram.

Mitt tips foran slaget på Åråsen: 3-3!

Sportslig hilsen: Svein M


august 2006
ma ti on to fr
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29
30
31
hitsimg