TV2Nettavisen

Kampen for å overleve

Av Svein Mathisen - 30.okt.2006 @ 10:29:46
I går rykket Molde ned. Det var fortjent. Gutta fra Romsdal klappet sammen i møtet med Stabæk. Og det var en slags rettferdighet i at Molde røk først. Jeg tror Moldes største problem er selvbildet. Blant spillere og trenere. De er bedre enn de andre uansett om de har tapt. Det har alltid vært noen andre som har fått skylda. I går hadde endelig trener Stavrum lært - han krøp til korset og sa at det var hans feil. Det var selvfølgelig ikke det, men Stavrum tok ansvar. Noe også spillerne burde gjort på et tidligere tidspunkt. I stedet fikk Molde sannheten i fleisen mot Stabæk i går. Meritterte spillere ble ydmyket og måtte ta turen hjem med 0-8 og nedrykk. Noen som tror det var en fin tur? Dagens Molde har kanskje ennå ikke forstått hva som skal til i kampen for å overleve? De skulle sett og lært av Tromsø. Der i gården kjemper de og fighter for livet uansett vær, føre, bane og dommere. Du må være redd for ikke å overleve - for å overleve. Molde tok situasjonen inn over for seg for sent - spillerne var ikke klare da det virkelig gjaldt.

Viking kan lett følge etter Molde ned. Nå møter Stavanger-gutta et Brann i siste kampen, et Brann som allerede har sølvet inne og som virker ustabile. Men uten Gaarde - går dette da, Viking? Trener Nordlie virker også litt ute av styring. Han lar som vanlig dommeren få unngjelde. Nordlie er i sin dommer-kritikk helt enveiskjørt og det etter som årene går blir det hakk i plata fra den fargerike treneren. Hvor ofte har ikke dommeren fått skylda når hans lag har tapt? Det skjer hele tiden. Enkeltsituasjoner som den med Koppinen og Asper i går - møter du i løpet av sesongen. Og det blir helt feil når du hele tiden henger deg opp i ting som du ikke kan gjøre noe med. Er det ingen i Stavanger som tør å fortelle Nordlie hvor fokus skal være? Å påstå at 1-4 ble avgjort da 1-3 kom - tyder vel på en sannhet som er snekret hjemme på rommet..Viking lå under 1-2 da situasjonen oppstod. Hadde Viking vunnet om Rosenborg ikke hadde tatt ledelsen 3-1? Og er en tvilsom dommeravgjørelse unnskyldning god nok for kaptein Gaarde - da han fikk sitt gule kort? Det gule kortet som gir ham karantene i den avgjørende kampen?

For øvrig: Jeg var selv med på en opprykkskamp en gang i historien der vi bare måtte godta at Viking gikk foran Start etter en meget omdiskutert situasjon. Er det noen som huske Alf Kåre Tveit? Han headet ballen ut av hendene på Vard-keeperen like før slutt, og det var det. Viking opp, Start måtte spille kvalik. Og verden gikk videre.

Vikings store sjanse ligger ikke i dårlige dommere, men i det faktum at Brann er ustabile og nølende for tiden. De sliter med å få angrepsspillet til å fungere. Vaagan Moen er eneste kant-trussel bergenserne kommer med. På høyresiden er Brann helt blanke. Bare en strålende andre omgang av Martin Andresen og målteft av Thorstein Helstad reddet Brann mot HamKam i går. HamKam spilte ut Brann før pause. Og da kan også Viking gjøre det. Tapet av Gaarde er sårt for Viking, men laget bør ha den indre motivasjon som gir guts til seier mot Brann. Å vinne dueller er ofte nøkkelen i slike kamper. Og Brann er vel ferdige med sesongen? Inne i hodet sitt? Viking bør KUN ha fokus på hvordan de skal banke Brann hjemme. Glem dommerne. Det kan gå, og Viking kan holde seg - selv om man må stole på andre lag i den siste kampen. Jeg håper inderlig at Viking er med når terminlista for neste sesong settes opp.
Det ville rett og slett være trist med Viking i Adeccoligaen neste sesong år. Viking SKAL være blant de store i norsk fotball. Og tenk på de flotte arenaene i Stavanger og Molde! Det er trist for de to byene at fotball-innholdet ikke har vært like bra som innpakningen i årets sesong.

Ellers er det bare å gratulere Trondheim og Rosenborg med sine suverene gullmedaljer. Fornyelse av laget ble tvunget fram av svake resultater. Slitasje og rivninger i miljøet på Lerkendal ble produktivt. Ut i den andre enden fant vi en trener og et lag som har vunnet nesten alt i høst.


Ivers knuste Brann

Av Svein Mathisen - 23.okt.2006 @ 10:27:35
Steffen Iversen var forskjellen. For Brann hjalp det ikke med to midtstoppere fra Island. Det hjalp ikke med sydlandsk hjemmepublikum. Det hjalp ikke med egg fra tribunen. Det hjalp ikke med et uttalt ønske fra mange at Brann endelig skulle vinne. Kan du huske 63? Iversen ga aldri Brann fred.

Brann forsøkte, men tapte for klasse. Rosenborg er som en familie med Tørum. De taper ikke og nå er et nytt gull på vei til Lerkendal. Brann må vente, igjen.

Steffen Iversen er blitt bedre og bedre i løpet av årets sesong. I går briljerte han mot Brann. Han spilte godt, scoret og vant. Steffen er gull i Norge. Vi så det i fjor. Vi ser det bedre enn noen gang i år. Steffen ble først pepret med egg. Han svarte på sin måte. Brann ble stekt som bacon.

Rosenborg fusket i vår. Dårlig harmoni i spillergruppen. En sykemeldt trener og en gjeng mette, halvgamle spillere. Det var en gammel vise. Rosenborg klarte ikke å fornye seg tidsnok. Vi spurte om det var slutt. Om æraen var over? Vi så tegnene i fjor! Jada.
Men, nei. Gamlingene rører på seg nå - og nytt blod hever laget fra Trondheim. Nå er alt snudd. Og Steffen Iversen er bildet på nye Rosenborg. Sammen med Sapara. De to utgjør for øyeblikket forskjellen. Med de to stjernene på laget er Rosenborg hakket bedre enn alle de andre. Brann hadde kontakt et øyeblikk i går. Straffesparket de skulle hatt - kunne forandret mye, men alt i alt er Rosenborg riktig vinner.

Brann da? Kommer de aldri i mål? Bergenserne bygger og bygger på laget sitt. Hardball finansierer den ene toppspilleren etter den andre, men holder det? Er fotball-kulturen i byen mellom de sju fjell tøff nok?

Brann er og blir den røde fargeklatten i norsk fotball. Og vi var mange som trodde de skulle ta steget i år. I vår var jo Brann som en million dollar! Men så buttet det, igjen. Og det er tid for oppsummering i Bergen og Brann, igjen.

Tøffe prioriteringer må til nå. Er skottene på vei hjem? Snakker vi om nye toppspillere for å erstatte gamle kjente? Er Mons Ivar Mjelde riktig trener for Brann i jakten på Rosenborg? Har ikke Tørum den rette dialekten? Blir han ledig på markedet nå? Er ikke Høgmo den egentlige treneren i Rosenborg? Mange spørsmål i Bergen. Og bare et svar: Rosenborg er best. Igjen. Og så konsentrerer vi oss om bunnstriden. Svein M.

Klarer Brann presset?

Av Svein Mathisen - 03.okt.2006 @ 14:19:18
På Branns vegne ble jeg urolig da jeg så dem mot Odd i går. Riktignok var Brann best og fortjente seieren, men det var nerver i Bergen. Forsvaret rygget helt inn til egen keeper under press. Spillerne var nervøse og stresset. Et ungt Odd hadde Brann på gaffelen flere ganger. Og ble snytt for et klart straffespark. Det oste ikke selvtillit av det Martin Andresen og hans gjeng presterte. I motsetning til Rosenborg så manglet Brann den bestemtheten et gullag skal ha. Jeg har hatt Brann som min personlige seriefavoritt i hele år, men etter gårsdagens kamp er jeg i tvil. Vaagan Moen snakket seg til karantene, det var i det hele tatt så oppjaget at jeg nå føler at Brann har et problem. Et nerveproblem.

Miller var ikke der i går, Sigurdsson var ikke der. Og Brann var dårligere uten de to profilene. Mot Lyn neste søndag må Bjørn Dahl og Vaagan Moen hvile på grunn av gule kort. Spørsmålet er: Klarer trener Mjelde å komponere et lag som slår Lyn på Ullevaal? For nå må ikke Brann trå feil et sted. Rosenborg har riktignok en vanskelig bortekamp i neste serierunde, mot HamKam mandag 16. oktober, men vinner nok.

Brann skal være sjeleglade for at Sigurdsson er tilbake til kampen mot Lyn. For jeg er redd gårsdagens Brann-forsvar hadde blitt spist til frokost av Lyns Edu. Og husk at Bjørn Dahl var bestemann i Brann-forsvaret i går. Riktig god var han da han la opp til Winters scoring.

I kampen mot Lyn vil savnet av Vaagan Moen og Bjørn Dahl bli spesielt merkbart. For karantene traff Brann der de er mest sårbare. Dahl og Vaagan Moen står bak de fleste innleggene for Brann fra henholdsvis venstre og høyre. Vaagan Moen er den eneste typiske kantspilleren som er der når Mjelde plukker ut sine elleve beste. Miller på andre siden er en annerledes kantspiller. Søker ikke linja så mye som Vaagan Moen. Går mye innover og supplerer midten. Og har et utmerket samarbeid med Bjørn Dahl som freser opp langs kanten og gjør innleggsjobben fra den siden. Karantenene betyr at Mjelde må finne en løsning på hvem som skal servere Sæternes og Winters. For øvrig en Sæternes som trenger mange sjanser for å score. I alle fall så det slik ut i går.

Kampen mellom Brann og Rosenborg i Bergen 22. oktober er allerede lansert som seriefinale med stor S. Men før den kampen skal både Brann og Rosenborg prestere i neste serierunde. Brann var i førersetet tidligere i høst. Nå er Rosenborg der. To poeng foran og med mye bedre målforskjell enn Brann - 18 plussmål mot 11. Og i det siste har Trondheims, Rosenborgs, Iversens og Tørums smittende selvtillit truffet Bergen hardt.

Landslagspausen må brukes godt i Bergen. Brann og Mjelde må være forberedt på det som kommer. Brann har sett ut som ett gullag før i år, men er de sterke nok psykisk nå som kjøret kommer i de fire siste kampene?
Brann møter Lyn borte, Rosenborg hjemme, HamKam hjemme - og Viking borte i den siste kampen. Rosenborg har HamKam borte, Brann borte, Viking hjemme - og Fredrikstad borte i siste serieomgang.
Til Branns fordel: Mot Rosenborg på hjemmebane. Og to hjemmekamper mot Rosenborgs ene i løpet av de fire siste.

Men Rosenborg har Steffen Iversen.

oktober 2006
ma ti on to fr
1
2
3
4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
hitsimg