TV2Nettavisen

Fotball i sjela…

Av Svein Mathisen - 06.nov.2006 @ 13:56:51
Søndag mellom seks og åtte holdt fotball-Norge pusten.Og aldri har jeg følt betydningen av norsk fotball som i går. Egentlig bygde stemningen seg opp gjennom hele forrige uke. I Stavanger var det fokus på å overleve i Tippeligaen. Plutselig skjønte folk i Stavanger hva Viking betydde for Stavanger og Rogaland. Glemt var olja og Nokas. "Alle" skulle på kamp. Viking var tema i lunsjpausene fra Egersund til Sauda.

Rosenborg var allerede mester - så Trondheim var i hvilemodus. Brann og Bergen tok også et hvileskjær etter at gulldrømmen brast for et par uker siden. Og Røkkes Molde var fremdeles deprimert etter at nedrykket egentlig var klart forrige helg.

Men: I Fredrikstad, i Tromsø, på Hamar, i Sandefjord og i Skien - kokte det. Kollektiv neglebiting. Folk flokket seg foran TV-en for å følge dramaet som ville resultere i nedrykk for et lag - kvalik for et annet.

Jeg fikk en telefonoppringning fra Spania - og en e-mail fra Los Angeles. Begge lurte på hvordan de kunne følge innspurten i Tippeligaen. Engasjement over hele kloden!

I Fredrikstad og i Kristiansand var det nostalgi blandet inn i kampen om de siste poengene. Det var siste natt med gjengen på to stadioner som har stolte tradisjoner i norsk fotball. Neste år får Fredrikstad og Start lov til å spille fotball på nye, ultramoderne fotballarenaer. Lykke til!

Jeg kommenterte Vålerenga mot Tromsø på Ullevaal sammen med Harald Bredeli - fra Hamar. Han hadde bursdag i går og måtte rett hjem etter kampen, for å trøste sønnen som gråt etter Kammas nedrykk. Jeg skjønte tidlig at det gikk galt for Harald og Kamma: Midt i første omgang tok han av seg headsettet, slo av mikrofonen, slo i bordet og bannet. Det var 2-0 til Stabæk.

Klanen sang på Ullevaal så jeg fikk tårer i øynene - og stemningen var på topp selv om Vålerenga "bare" slåss om bronsemedaljen. Tromsø avsluttet sesongen med et bemerkelsesverdig comeback i Tippeligaen, men var ennå ikke sikre klokka seks søndag 5. november. Nervøse nordleninger fylte den ene svingen på Ullevaal. Og de fikk en følelsesladet kveld.

Jeg var på Ullevaal tre timer før kampstart og kjente stemningen på kroppen. Spørsmålene haglet. Hvordan tror du det går? Jeg snakket med Trond Hoftvedt, Vålerenga-legenden. Han ville ha slutt på "atom-fotballen" og satsing på egne talenter. Han sa han sjelden har sett så mange unge fotballtalenter som det er i norsk fotball akkurat nå. Han var lei av "halvdårlige" importerte spillere og trette hjemvendte proffer. Og så var han spent på om Enga ville vinne mot desperate Tromsø.
Alt så ut til å gå etter skjema i første omgang av den siste serierunden, bortsett fra HamKams kollaps på hjemmebane. Viking tok, som tipsene tilsa, ledelsen mot Brann - det gikk mot kvalik. for de mørkeblå. Så leste vi tabellen nøye. Og Ijeh fortsatte scoringsshowet mot Brann. Start hadde utlignet mot Odd, Tromsø slapp inn mål og en scoring kunne vippe alt. Tromsø, Viking og Odd var i faresonen. Andre omgang: Resultatene smalt inn. Var det scoring i Kristiansand? Hvor mye vant Viking?

Da Vålerenga hadde gjort seg ferdig med Tromsø og kampen var blåst av - så du forvirrede Tromsø-spillere ute på banen. Holdt vi oss? Slipper vi kvalik.? Det samme skjedde i Stavanger og i Kristiansand. Hvordan sluttet det på de andre banene?
Som vi vet - endte det med Odd på kvalik., etter selvmål av årets spiller Per Nilsson. Det ble legende-status til Ijeh og Nordlie i Stavanger - og fortsatt Tippeliga i Tromsø.
"Slapp av, det er bare fotball". Har du hørt den før?
Det var jaggu ikke mye avslapping i Tromsø, Stavanger, Skien, Sandejord og på Hamar i går!

Folk som skal slappe av får dra på hytta - eller til syden. Hvis det er virkelig sjelefred de er på jakt etter.

Tidenes kamp?

Av Svein Mathisen - 01.nov.2006 @ 11:12:38
Alt til sin tid. Men tungvektsoppgjøret mellom Chelsea og Barcelona i Champions League i går kveld var stor. På godt og vondt. Vi fikk se scoringer og detaljer som fikk nakkehårene til å reise seg. Decos langskudd. Lampards følsomme skrudde chip - nesten fra dødlinjen. Ronaldinhos forspill til Gudjohnsens scoring. Vi fikk se "nye Maradona", Messi, som tryllet med beina. Så eksplosiv har jeg aldri sett en spiller før. Og hva med Drogbas utrolige sistescoring? Der han "dribler" med brystkassa. Dårligere var ikke Terrys heading som skapte Drogbas mulighet. Jeg ble andpusten i sofaen og gledet meg til de grader over et fotballspill i stormende utvikling.

Likevel var jeg litt trist etterpå.

På grunn av den dårlige stemninga på banen. Selvfølgelig forventer jeg ikke kos og gøy og smilende spillere som bytter glansbilder. Men det får være måte på! Dommer Stefano Farina bidrog til den dårlige stemningen. Han hadde en elendig dag. Og det merket spillerne kjapt. Mange av aktørene utnyttet den svake kampledelsen. Det ble for tøft spill, for mange etterslenger og dårlig skuespill.

I det tempoet vi så i går ville jeg gjerne sett to dommere på banen. Som i håndball, selvfølgelig med assistentdommere, eller linjedommere, som vi fikk lov til å si før.
En dommer på hver halvdel hadde bedre kunnet kontrollere kampen. Fire øyne ser bedre enn to! Hvorfor ikke prøve dette på høyt nivå? Det er der behovet er størst!

Det flotte spillet og den elektriske stemningen ble i går gang på gang avbrutt av "opptøyer" rundt ballen - før og etter en tvilsom dommeravgjørelse. Flere ganger var det på grensa til pubslagsmål og borgerkrig mellom England og Spania.

De to managerene var ikke bedre enn spillerne. Den ene satt og ristet på hodet hele kampen, den andre gikk bananas da fløyta gikk for full tid. Hva hadde skjedd om ikke noen edruelige spillere hadde grepet inn akkurat da? Hadde Rijkaard slått Stefano Farina rett ned?

I noen grad kan man si at diskusjonene rundt dommeravgjørelsene og dramatikken når spillere og managere eksploderer - er med på å skape TV-dramatikken. Det skapes stemning og temperatur hjemme i TV-stua også. Men er det dommeren som skal "skape" fotballdiskusjonene hele tiden? Er vi ikke helt på grensa nå? Uansett så er det fotball-godbitene jeg kommer til å huske fra gårsdagens oppgjør. Ikke misforstå. Vi fikk se en klassiker av en fotballkamp, med de beste spillerne og det ypperste spill verden kan vise til. Best av alle de gode? For meg: Messi! Foran Ronaldinho, Drogba, Robben, Edmilson, Deco, Ballack, Lampard, Cole, Marques - og alle de andre.

Og Messi hadde vært like god med to dommere.
Svein M.

november 2006
ma ti on to fr
1
2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
hitsimg